perjantai 24. toukokuuta 2013

FillariFotoMaraton la 25.5. klo 19

Tässä lauantai-illan epistola. Koska kyseessä on FillariFotoMaratonin "testiversio" niin viilaillaan sääntöjä ym. yhdessä mahdollisiin tuleviin koitoksiin tämän kerran kokemusten perusteella.

Lähtö lauantaina 25.5. klo 19.00 torilta, suihkulähteen luota. Lähtö tapahtuu siis tuolloin eli tulkaa paikalle hyvissä ajoin. Lähtöpaikalla osallistujille kerrotaan kuva-aiheet (6 kpl). Aiheet ovat enemmän tai vähemmän abstrakteja substantiiveja tai adjektiiveja ("kiire", "punainen") ja kilpailija saa tulkita ne parhaaksi katsomallaan tavalla. Aiheet voi kuvata haluamassaan järjestyksessä ja tuomarille tulee esittää arvosteltavaksi vain yksi kuva/aihe. Kuvausvälineenä voi olla joko digikamera tai kännykkä. Ja koska kyseessä on FILLARIfotomaraton, niin kisassa on tarkoitus liikkua polkupyörällä – mielellään yksivaihteisella :-). Kilpailuaika on tällä kertaa 2 h eli takaisin lähtöpaikalla eli suihkulähteellä eli maalissa tulee olla viimeistään klo 21.00. Tämän jälkeen voidaan yhdessä päättää minne otoksia mennään tutkimaan ja ruotimaan. Mikäli joku omistaa ja jaksaa roudata paikalle läppärin niin sitä voidaan testata kuvientutkiskeluvälineenä. Tuon joka tapauksessa mukanani muistikortinlukijan. Mikäli toimivampaa ratkaisua ei huomenna ilmene niin kuvat voidaan katsoa myös kunkin kisaajan kuvauslaitteen näytöltä.

Kilpailun järjestäjä toimii tuomarina, joka tyrannidiktaattorina valitsee kisan voittajan omien arvosteluperiaatteidensa pohjalta. Itse tulen lauantaina arvostamaan ennen kaikkea luovuutta kuva-aiheen tulkinnassa. Sekä huumoria. Pistelaskusyysteemi on vielä mietinnässä mutta enköhän jotain huomiseksi keksi...

Kilpailun voittaja saa ilon ja kunnian järjestää seuraavan koitoksen. Yritän kehitellä huomiseksi voittajalle myös jonkinlaisen kiertopalkinnon. FillariFotoMaratonin kuvat voitaisiin kenties myös laittaa kisan jälkeen näkyville esim. Flickriin ja linkittää blogiimme?

Kaikki rohkeasti vaan mukaan! Vaikka kyseessä on kisa, niin rento meininki ja hauskanpito on tärkeintä  – kuten kaikissa muissakin touhuissamme...

19 kommenttia:

 1. Toriltako lähditte. Myöhästyin ehkä minuutin. 21.00 sama paikka uusiks?

  VastaaPoista
 2. No niin, ensimmäinen FillariFotoMaraton on käyty. Kiitos kaikille osallistujlle eli Minnalle, Iikalle, Essille&Tomille, Samulle ja Veldelle sekä onnea voittajalle! Aiheet olivat: "Painava", "Urheilutalo", "Pyöreä", "Oikea", "Keltainen" ja "Vesi". Kuvat arvosteltiin kouluarvosanoin 4-10 ja eniten pisteitä saanut kruunattiin Killassa voittajaksi. Itse asiassa Iikka ja Samu päätyivät tasapisteisiin ja molemmilla oli myös yhtä monta parasta kuvaa/aihe. Voittaja siis arvottiin ja onnetar suosi Samua. Taisto oli tiukka eli kaikki osallistujat mahtuivat kolmen pisteen sisään. Kuvissa oli paljon hienoja otoksia niin sisällöllisesti kuin teknisestikin – kuvat on tarkoitus laittaa myös nettiin muidenkin nähtäviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa nuo meikän tuotokset: http://www.flickr.com/photos/94455300@N03/sets/72157633685176806/

   Poista
  2. Mahtavia kuvia! Mukavaa, että marathonit onnistuivat ilmeisen hienosti. Toivottavasti pikapuolin järjestyy uusi fillarifotomaratooni.

   Poista
  3. Heitettiin kans mun kuvat Royn flickr-profiiiliin. Tässä osoite: http://www.flickr.com/photos/83849897@N04/sets/72157633709462657/

   Suurkiitos myös Ollille maratonin järkkäämisestä ja onnittelut vielä Samulle! Tosissaan hienoja kuvia kaikilla ja hauskaa oli! Näitä lisää!

   Poista
 3. Mikäli fillarifotoilu jatkuu niin tässä muutamia omia – eli järjestäjän – huomioita eiliseltä tulevien järjestäjien ja kisaajien mutusteltaviksi:

  Aiheiden valinta oli yllättävän hankalaa. Porukka paahtoi eilen sen verran täysii että kuusi aihetta tuli kuvatuksi yllättävän lyhyessä ajassa. Kaksi tuntia kuudelle aiheelle on ilmeisesti liikaa – ehkä 1-1,5 h riittää. Ehkä tuo "lälläriominaisuus" myös korostuu kun aikaa on käytettävissä vähemmän.

  Kuvien arvosteleminen oli tosi haastavaa. Suurin syy oli se , että erot oli niin pieniä. Ehkä raatiarvostelu voisi toimia paremmin kuin diktaattorimeininki? Siis että kaikki kisaan osallistuvat antaisivat arvionsa muista paitsi omista kuvistaan? Toimiva vaihtoehto voisi olla myös, että kukin raatilainen laittaa kuvat aiheittain paremmuusärjestykseen ja pisteyttää ne sen perusteella?

  Tomin tabu oli oikein hyvä värkki kuvien katseluun. Pientä hienosäätöä kuviensiirtoprosessiin niin homma on perfect!

  Mun mielestä homman perusajatus toimi mainiosti; eli oli tosi hauskaa nähdä miten eri tavoin (ja osin myös samalla tavoin) eri ihmiset toteuttivat kuva-aiheet. Ja hyvejä kuvejahan on muutenkin aina kiva katsella...

  Pistäkääpä muutkin kehitysideoita kehiin niin saadaan homma toimimaan jatkossa vielä paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni tällaisissa arvosteluissa diktaattori on oikea ratkaisu. Raati tekee aina kompromissejä, jolloin taideaspekti kärsii IMO. Samalla tuo yksi tuomari tuo ennalta-arvaamattomuutta kisaan. Jokainen näkee kuvat eri tavalla, kuten minä pidän urbaanista ympäristöstä, jopa brutaalista arkkitehtuurista (DDR -tyylisestä) kun taas toinen arvostaa luontoa.

   Tabletti oli kätevä, pitää vaan viilata tuota proseduuria vähän. Kannettava ja videotykki olisi toinen vaihtoehto. Mulla olisi ylimääräisenä kumpikin jotka voisin ottaa mukaan. Mutta tabletti on kätevä.

   Poista
  2. Eli siis brutalist architecture: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Brutalist_architecture

   Poista
 4. Tässä meidän kuvat: https://www.dropbox.com/sh/ja6pgnstoapm0r9/jo2JB11u6A PS: Miten tähän tehdään linkki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista tosiaan, ettei linkit toimi kommenttilaatikossa automaattisesti. Tarvitaan html-rimpsu - ohjeet löytyvät tästä.

   Poista
 5. Kamera jäi sillä reissulla maailmalle, laitan kuvat jakoon jahka saan sen kämpille asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dodii, kamera kotiutettu. Kiitoskset Ollille skabasta ja komeasta palkinnosta :)http://www.flickr.com/photos/65639502@N05/sets/72157633719415202/

   Poista
 6. Joku taisi eilen lähtöpaikalla kysyä että "pyörää ei tarvitse kuitenkaan kuvassa näkyä". Vastasin että ei. Tarkemmin ajateltuani siinähän voisi ollakin hauska sääntö, joka toisi FILLARIfotomaratonin kuviin sekä fillarimeinikiä että vähän kuvarasteilufiilistäkin. Kuva-aihetta saisi edelleen tulkita vapaasti mutta kuvassa täytyisi näkyä polkupyörä (joko kuvaajan tai jonkun muun) tai osa siitä. Mitäpä olette mieltä -uhka vai mahdollisuus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko vielä lisätä, että uhkakuvankin ymmärrän. Pyörännäkymissääntö muuttaisi ja ohjaisi varmasti paljon valokuvan ajatusta, sommittelua jne. Toisaalta mahdollisuus se on juuri siinä mielessä, että se toisi fillarin mukaan fotomaratooniin ihan konkreettisesti.

   Kaik käy! :)

   Poista
 7. Voisi joskus pitää yhden nimenomaan fillariaiheisiin fotoihin keskittyvän maratonin. Ei mielellään kaikkia niin tulee oikeitakin kuvia joskus räpsittyä eikä pelkkiä pyöräkuvia.

  VastaaPoista